2009/01/18
21:44

Írta: Ák_

[*pirospötty*REC]

Olyan jó érzés belepillantani egy másik ország filmművészetébe. Azt gondolná az ember, hogy hozzánk a tartalmilag kevésbé jelentősek jutnak el, inkább az olyanok, amik közönségsikerek mondjuk de amúgy egy kalap ratyik. Már ha ilyen paradoxon létezik. Ez a kérdés is megérdemel majd egy külön postot, de most nem erről beszélünk.

Na szóval. Ajánljunk filmeket. Van kábé ezer (így hirtelen) film amit nyugodtan lehetne ajánlani itt, mert így vagy úgy jók. Pl én imádom a Gyűrűk Urát. Azt mégsem fogom ajánlani, mert mindenki ismeri. Áll a kép összefele? na próbálok olyat propagálni, amit kevésbé ismer a hozzám hasonló átlaggyökér.

Szóval ez a bizonyos bepillantás sokkal érezhetőbb volt amikor Lisztes barátommal megnéztük a japán Death Note-ot, és annyira jó volt valami MÁST látni. Igazából az volt benne A jó. Namármost ez kevésbé érzékelhető amikor spanyol filmekről van szó, de feltétlenül szólnom kell mindenkinek, hogy nézze meg A Faun labirintusát (El laberinto del fauno), mert jó.

Viszont most még csak nem is erről lesz szó, hanem egy általam letöl látott spanyol horrorról, a [REC]-ről. Jó volt határozottan. Ment (megy?) nálunk is egy (1) egész moziban, kategória: X. Tudjátok a brutálkiller überpowa, a tizennyolc plusszosabbnál is plusszosabb. Na annyira azért szerintem nem volt durva de kétségkívül tényleg 18as karika.

Nade a filmről csak annyit hogy egy bérházban játszódik Barcelonában, vagyis sok közeli kép és szűk hely, ráadásul egy kézikamerával van felvéve. Aki ezt nem bírja az ne menjen a közelébe se. Aki a Blair Witch Project-hez akarja hasonlítani az gyorsan gondolja meg magát. Véres, igazi zombis. És amikor azt mondom, hogy masterpiece, akkor úgy értem, hogy masterpiece, mint horror. Ha azt nem szereted, ne menj a közelébe. És van benne egy egész darab vicces jelenet.

És nem feltétlenül az a lényeg, hogy mi a vége, olyan sok opció úgysincs, nem is az, hogy mi a magyarázata a rejtélynek (ami kevéssé kielégítő, legyünk felkészülve, hogy nincs hirtelen odaírva egy papírra minden megmagyarázva). Pont ettől jó, hogy nem megszokott. Vagy nem tudom, hogy mitől jó. Igazából lehet hogy nem is jó. De nekem tetszett. Nézzed meg.

Ja és jön már az amcsi remakeje, ne keverjétek őket össze. Testétáruló imdb az amcsi Quarantine-t dobja be elsőnek hiába írsz be REC-et a keresőbe. Ennyit róluk.

Ák

1 komment

Címkék: film filmajánló

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása