2011/04/23
09:18

Írta: Szerb Lisztesember

Holga D

 

Napi jó lenne, ha lenne design conceptünk a Holga D. Saikat Biswas volt az elkövető és a mostanában szembejövő conceptektől eltérően meglepően átgondolt és jól átültetett designről van itt szó. Mi is a Holga? Szerintem már jó páran találkoztatok ezzel a középformátumú, majdnem játék/buli kamerával, mely műanyag lencséivel és fénybeveréseivel az esetlegesség olyan szintjét képviseli, ahol a tudatos fényképezés határát elásták. Van akik művészetet csinálnak vele, vannak akik emlékképeket, univerzális mosoly generátor ez a gép. Na de ne is fecsengjünk, mivel most a Holga D-ről lenne szó, az agyafúrtak már kitalálhatták, hogy az odabiggyesztett D betű nem mást mint eme filmkamera digitális változatát jelenti. De hogyan is lehet átültetni ezeknek a furcsa színeknek, esetlegességnek, film-feelingnek a velejét egy diga cuccba. Hát ha nem is lehetséges ezt véghez vinni, állítom ez a legjobb próbálkozás.

 

A történet ott kezdődik, hogy hiába diga, az összeszerelési minőség marad ugyanolyan satnya műanyag lencsével meg beszűrődéssel, tehát a képminőség hasonlatossá válik ilyen szempontból [bár a különböző film színeket nem tudom hogy imitálánk, hiszen az elég lényeges]. A folytatás [ami nekem nagyon tetszik], hogy nincsen rajta kijelző, így addig nem is látja az ember a képeket amíg otthon le nem tölti őket, így legalább nem azzal megy az idő, hogy a sarokban szelektál a nép. Emellett mondjuk megjegyezném, hogy az alap Holga egy meglehetősen olcsó masina, ezért is népszerű többek közt. Na már most a Holga D-ben elméletileg egy legújabb generációs full-frame szenzor működne ami eléggé megkérdőjelezi az olcsó gyárthatóságot, hiszen a full-frame gépek nem igen kaphatóak 400.000 HUF-nál olcsóbban, tehát ez egy kis baki lehet a tervezésben, no de sebaj. Visszatérvén, a mi-tetszik-még-benne témához, pl az, hogy nem lehet képeket törölni, tisztára mint a filmnél. Hogy AA elemekkel működik, tehát nem kell 20 ezres akkukat vásárolgatni. Hogy lehet változtatni a képarányt négyzetesre és 2:3-ra. Hogy a felső panelt elforgatván bal kezesek is ugyanolyan kényelemmel használhatják, mint jobb kezesek. Összefoglalva, jól kitalált koncept, marad a béna képek sokasága, meg a film feeling, de mégsem hiszem, hogy véletlenül marad a dolog concept, a Holga lelke a film, akik Holgát vesznek hallani se akarnak majd a Diga verzióról [bár lehet, lenne egy másik réteg aki igen, ki tudja].

komment

Címkék: design film megapixel fényképzelés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása