2009/04/05
20:22

Írta: Ák_

prekoncepciózus előítéletek

És azok effektív, nagymértékű irtása, az lenne a mai célpont, mondhatnám objaktíva(de nem mondom). Mertugyan sokak amikor meghallják a graffiti szót, arra a förtelemre kattan az agyuk egyik részhalmaza, amit nem úgy hívnak, hanem úgy, hogy tagelés (véleményem szerint feleslegesen magyarítva, illetve gyakoribb esetben hibásan leírva: tegelés).

Tulajdonképpen már a graffiti magyar megfelelője kimeríti a sértés legmélyebb fogalmainak bugyrait, de ez szerény véleményem szerint semmiképpen nem rossz szándékból fakad, mindössze a tudatlanság árnyalatlan valójából. Vagyis a "falfirka" elnevezés eleve nem egy csodálatos látványra utal, hanem egy undorító falrabaszott firkára. Ami felháborító, ugyanis pont hogy nem erról kéne ennek az egésznek szólnia, hanem a közterületek, illetve tágabb értelemben a város széppé tételéről, vizuális gyönyörökről.

És lényegében csak másodkörben hibáztatnám az elnevezést, elsőkörben pedig azoknak az anyukáját szeretném interrogálni, akik elmennek keménykedni és a perc töredéke alatt kibasznak egy förtelmes feliratot valahova, ahol majd mindenki lehányhatja, akinek van hozzá türelme.

Szóval aki igazi, igazán jó graffitit akar látni az bújja az internet útvesztőit Banksy után kutatva, vagy ha szeretne blogunk bugyraiban maradni, akkor kattinthat ide, vagy mondjuk ide, így hirtelen ezt a kettőt kapjátok, de emlékszem, hogy van még több is :) jó nézelődést. (vagy esetleg az etele térre is ellátogathat)

És a kevésbé bagoly slash sas szemű észrevételezőkkel közölném, hogy mindig szándékosan odafigyelek a bé-a-esz szó nem-használatára, ennek most duplán megszegésével szeretném kihangsúlyozni, hogy ez egy mennyire fontos ügy, és hogy milyen mély érzelmeket vált ki. Mármint nem csak bennem, de felháborító, hogy az egész utálat-téma egy hatalmas félreértésen/félremagyarázáson alapul.

So say we all.

komment

Címkék: vélemény street art

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása