2008/11/22
23:42

Írta: Szerb Lisztesember

Hogyan működik: a vonalkód

Érdekes végiggondolni, hogy hogyan is működik a vonalkód. Hiszen minden nap talákozunk velük, számomra mégis minden nap végére ugyanolyan érthetetlen és ismeretlen marad. Tudatlanságunk ködét próbálom ezzel a cikkel most elfúni.

Az eddigi összes tudásom az,hogy ami 5 99 el kezdődik az itt volt gyártva, ezt belénk verték. Na de a viccet félretéve, mit jelentenek a számok és mit a vonalak. A vonalak nyílvánvalóan a számokat, [:D] de mégis. Egyik vastagabb, másik vékonyabb. Merül fel a kérdés: Van tíz vastagság? Nincs. Story ends. New story begins. Szóval akkor mi? Legyen elég annyi, hogy a vonalak kombinációja adja a számot, a szám nekünk van, a vonal a gépeknek. Na már most, mit is lehet így közölni a vevővel? A gyártó országot, a gyári számot, és a termék cikkszámát. (mint mondottam 599 vagyunk mi, wikipedia szerint is[de okos itt valaki])

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na szóval így néz ki. Először az Amerikai Egyesült Államokban, Troy városban alkalmaztak vonalkódot  1977. június 26-án. Hivatalosan UPC barcode-nak nevezték el. Univerzális Termék Kód vonalkód ugyebár (Elég hülyén hangzik.[A Zadmin.]) Azóta pedig nagyon sok új kódolást feltaláltak már. Európában példáúl egy bizonyos GS-1 kódolás a szabvány (sok alfaja közt nálunk az EAN-13-at használják, a 13 jelöli a számjegyek számát). Aki erről többet akar tudni az találhat magának egy ennivaló kis táblázatot a wikipédián. Én leginkább a Check Digitről beszélnék, azaz az utolsó számjegyről. Ez egy nagyon vicces szám. Ellenőrzi, hogy jó-e a kód. Úgy kell, (az EAN-13 ban) hogy fogjuk a páros helyen álló számokat (persze az utolsót nem vesszük bele) összeadjuk, megszorozzuk hárommal. Ezután fogjuk a páratlan helyen állókat ezeket is összeadogatjuk és az összegüket hozzá adjuk a páros helyeken állók összegének a háromszorosához ugye. A kapott szám tizes maradéka a Check Digit. (Ez így elsőre lehet kicsit bonyolult, de higyjétek el nem az). Hozzátenném, hogy ez a szisztéma csak az EAN-13 ra működik. Na mielött mindenki ádázul el kezd kalkulálni a képen látható számokkal, mindenkit figyelmeztetnék, hogy ha jobban megfigyeljük ezen csak 12 számjegy van. Igen ez nem EAN-13 kódolású (sőt ez csak egy példa, a számok sorrendben követik egymást). 629104150021 7 Ha számolni akartok ezzel tegyétek. Amúgy ennyi kódolás van: durr csak, hogy tisztázzuk mért nem írtam le a külföldit. Mert mind más. Viszont egy másik nagyon érdekes dolog a vonalkódokkal kapcsolatban, hogy vannak nem lineárisak is, 3 generációnyi vonalkód. Hát nem gyönyörűek : ). Ma már nagyon sok felhasználási területet érintenek, pl.: Szigeten ki volt rakva az info-pult falára egy 2. gen vonalkód, amit ha mobillal lefotóztál kiderült, hol vagy. (kellett is mert nagy az a sziget, és így legalább nem kellett szegény info-pult-gurl okat zrikálni oder sorban állni információért.) Na, pár vicces vonalkód a végére és end of file.

puma:

 

 

 

 

 

 

 

design-barcodes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása